De omgeving van Op de Hej
Ligging
Ons restaurant ligt op de Mescherhei, een hoog gelegen buurtschap behorende bij het dorp Mesch. Voor onze deur heeft men een prachtig uitzicht over het Zuid-Limburgse Heuvelland. In de verte ziet men de uitlopers van Maastricht in het Maasdal liggen. Het is een van de mooiste uitzichten dat in Nederland te vinden is.
Historie
Ontstaan
Het dorp Mesch wordt reeds genoemd in 882. In dat jaar bevestigt koning Arnulf Mesch als gift aan het Mariënstift in Aken. De nederzetting is echter al veel ouder. Op de Steenberg, aan de rand van het dorp, is een Romeinse begraafplaats aangetroffen. En bij opgravingen in 1979 en 1986 zijn in de omgeving van de Steenbergweg zelfs vuurstenen voorwerpen uit de prehistorie gevonden. Het materiaal wordt op een ouderdom van 12.000 jaar geschat. Men vermoedt dat rendierjagers hier een uitkijkpost annex werkplaats hebben gehad.
Bevrijding
Het einde van de Tweede Wereldoorlog werd ingezet met de bevrijding van Mesch, het meest zuidelijke dorp van Nederland. Ruim drie maanden na de landing in Normandië overschreden manschappen van de 90e Amerikaanse Infanterie Divisie, genaamd Old Hickory, op 12 september 1944 's ochtends om tien uur de Nederlands-Belgische grens. Mesch was daarmee het eerste bevrijde stukje Nederland. In het dorp staat een bescheiden gedenkteken met het opschrift: 'Hier begon de bevrijding van Nederland door de geallieerden'.
Café Van Hoven en de dorpsschool waren in die tijd de enige bebouwing langs de weg naar 's-Gravenvoeren in België. De avond tevoren trok een groep Duitse soldaten vanuit de Voerstreek naar Mesch. Ze hadden grote wagens met allerhande materialen bij zich, die in het weiland achter het bij het café horende huis werden neergezet. Het café werd ingericht als lazaret en het café-gezin kreeg opdracht zich in de kelder te verschuilen.
Toen de eerste Amerikanen het dorp introkken, hield de familie Van Hoven zich nog schuil in de kelder. Schoolmeester Sjef Warnier, die aan de overkant van de straat woonde, was nieuwsgieriger van aard en liep naar buiten om de geallieerden welkom te heten. Hij wordt daarmee als de eerste bevrijde Nederlander beschouwd. Enkele uren na de bevrijding van het dorp bereikte een andere geallieerde gevechtsgroep enkele kilometers verderop het dorp Noorbeek. Na de bevrijding van deze twee dorpen volgde het dorp Mheer en de buurtschap Moerslag.
Hoewel Mesch toen al bevrijd was, wordt in het standaardwerk van dr. Lou de Jong 'Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog' Noorbeek als eerste bevrijde plaats genoemd.
Die vergissing is wel verklaarbaar. De gemeente Mesch is in 1943 bij de gemeente Eijsden werd gevoegd en was dus op het moment van de bevrijding geen zelfstandige gemeente meer.
Eijsden werd pas een dag later bevrijd en de bevrijding van Mesch is in de officiële stukken niet terug te vinden. In de archieven van de toenmalige gemeente Noorbeek bevinden zich wel documenten, waaruit blijkt dat de burgemeester 's middags om half zes op het gemeentehuis de Nederlandse vlag uitstak, terwijl in de kom van het dorp nog werd geschoten. De burgemeester stuurde vervolgens als eerste een telegram naar koningin Wilhelmina en de Amerikaanse president Roosevelt. Het gemeentehuis van Noorbeek werd op de tweede dag van de bevrijding bestormd werd met telefoontjes uit de rest van het land, omdat niemand kon geloven dat delen van het land al bevrijd waren. Na de bevrijding van deze twee dorpen volgde het dorp Mheer en de buurtschap Moerslag. Langzaam rukten de Amerikanen op in de richting van Maastricht en Gulpen. De Limburgse hoofdstad mocht zich twee dagen later de eerste bevrijde Nederlandse stad noemen.
Uitkijktoren
Aan de Heiweg op de Mescherhei is in 2013 een negen meter hoge moderne uitkijktoren gebouwd, die op vele verschillende manieren refereert aan de rijke historie van de plek. Er is informatie te vinden over het huidige landschap nu en in het verre verleden. Het uitzicht vanuit de toren is fenomenaal met o.a. over de Belgische Voerstreek. Bij helder weer is de Belgische stad Luik te zien.
Plukbos
Ten noordwesten van Mesch is in 2003 een nieuw bos met een grote variatie aan bomen en struiken aangelegd: het Mescher Plukbos. Bezoekers kunnen de aanwezige bosvruchten in het oogstseizoen plukken. In dit bos vindt men karakteristieke boomsoorten zoals beuk, haagbeuk, zomereik en walnoot.
Wandelen en fietsen
Wandelaars en fietsers kunnen hun hart ophalen in de omgeving van Op de Hej. Er zijn prachtige wandelroutes uitgezet, maar ook zonder een speciale route te volgen is elke wandeling een ware beleving. Fietsen door het heuvelachtige gebied vraagt enige inspanning, maar wordt beloond met weidse uitzichten en de ontdekking van bijzondere plekken.
Campings en B&B’s
In de buurt van Op de Hej liggen vele campings en B&B’s, sommigen op loopafstand van ons restaurant. De kers op de taart van uw verblijf in het Heuvelland zal ongetwijfeld een etentje bij ons zijn.
Maastricht, Luik en Aken
Het Heuvelland is een ideale uitvalsbasis voor een dagje naar een interessante stad. Maastricht staat bekend om zijn karakteristieke binnenstad met gezellige pleinen, monumentale gebouwen en sfeervolle straatjes. Aken heeft een rijk winkelaanbod, maar ook een fascinerende historie, die overigens nauw verbonden is met die van Zuid-Limburg. Dat geldt overigens ook voor die van Luik. Deze stad kan met recht de meest internationale stad in onze omgeving worden genoemd. Het is een bruisende smeltkroes van culturen, bouwstijlen en mensen. Elk van deze drie steden is een ontdekkingstocht waard.
Wij wensen u een in alle opzichten heerlijk verblijf in Zuid-Limburg!